Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε.

Αν και συχνά παραβλέπονται, οι παντόφλες σας μπορεί να περνούν περισσότερο χρόνο στα πόδια σας από οποιοδήποτε άλλο υπόδημα που έχετε. Το να φοράτε παντόφλες σε εσωτερικούς χώρους είναι ευεργετικό γιατί προστατεύουν τα πόδια σας από τραυματισμούς και από μεταδιδόμενες ασθένειες (σκεφτείτε το πόδι του αθλητή), σας κρατούν σταθερούς στα πόδια σας και σας ζεσταίνουν. Αλλά όλη αυτή η χρήση σημαίνει ότι απαιτούν τακτικό καθαρισμό—πιθανότατα πιο συχνά από ό,τι τα καθαρίζετε αυτήν τη στιγμή.

Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσετε τις παντόφλες θα εξαρτηθεί από τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται. Το  ύφασμα, το σουέτ και το δέρμα απαιτούν διαφορετικές τεχνικές, οι οποίες μπορούν να περιπλέκονται περαιτέρω από δομικά στοιχεία, όπως στηρίγματα καμάρας ή μαξιλάρια σόλας. Αλλά είτε πλένετε υφασμάτινες παντόφλες σε πλυντήριο ρούχων χρησιμοποιώντας ζεστό κανονικό κύκλο είτε καθαρίζετε με το χέρι λεπτές δερμάτινες παντόφλες με σαπούνι για σέλα, θα είστε πρόθυμοι να τις καθαρίζετε πιο συχνά μόλις μάθετε αυτές τις εύκολες, απλές μεθόδους.

Πόσο συχνά να πλένετε τις παντόφλες

Σε γενικές γραμμές, είναι καλή ιδέα να καθαρίζετε τις παντόφλες σας μία φορά το μήνα, αλλά ίσως σας φανεί ωφέλιμο να τις καθαρίζετε πιο συχνά. Το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζονται οι παντόφλες εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

 • Φοράτε παντόφλες σε εξωτερικούς χώρους;
 • Φοράτε κάλτσες με τις παντόφλες;
 • Αντιμετωπίζετε μολύνσεις ή τα πόδια σας μυρίζουν;

Κάθε τύπος παντόφλας πρέπει να καθαρίζεται αμέσως μόλις εμφανιστούν οσμές ή βαρύ χώμα.

Τι θα χρειαστείτε


Εξοπλισμός / Εργαλεία

 • Πλυντήριο ρούχων ή μεγάλος νεροχύτης
 • Βούρτσα σουέτ
 • Κενό
 • Μαλακό πανί
 • Σχάρα στεγνώματος ρούχων

Υλικά

 • Απορρυπαντικό ρούχων βαρέως τύπου
 • Καθαριστικό σουέτ
 • άμυλο καλαμποκιού
 • Σαπούνι για σέλα
 • Κοντίσιονερ δέρματος
 • Μαγειρική σόδα
 • Μάλλινο πλύσιμο ή απαλό απορρυπαντικό
 • Μωρομάντηλα

Οδηγίες

Πώς να καθαρίσετε τις παντόφλες από βαμβάκι και συνθετικό ύφασμα

Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 1

Οι βαμβακερές υφασμάτινες διαφάνειες και  παντόφλες από πολυεστερικά υφάσματα, ακόμη και αυτές με επένδυση από ψεύτικη γούνα, μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ή στο χέρι για να αναζωογονηθούν και να αποσμηθούν.

ΑπορρυπαντικόΚανονικό, βαρέως τύπου
Θερμοκρασία ΝερούΘερμή – 30 βαθμοί
Τύπος ΚύκλουΚανονικός – χωρίς στύψιμο
Τύπος κύκλου στεγνώματοςΜόνο στεγνό στον αέρα. μην στεγνώνετε στο πλυντήριο
Ειδικές θεραπείεςΠλύσιμο στο χέρι, προεπεξεργασία λεκέδων
Πόσο συχνά να πλένεταικάθε μήνα (ή πιο συχνά, εάν χρειάζεται)
  
 1. Σκουπίστε τα πέλματα
  Εάν οι παντόφλες έχουν φορεθεί εξωτερικά, σκουπίστε τις σόλες με ένα υγρό πανί ή μωρομάντηλα (που έχουν εγχυθεί με απαλό σαπούνι) για να αφαιρέσετε τυχόν λάσπη ή τρίμμα. 
  Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 2
   
 2. Προεπεξεργασία λεκέδων
  Εάν οι παντόφλες έχουν λεκέδες φαγητού ή πολύ λερωμένες περιοχές όπως εσωτερικές σόλες, χρησιμοποιήστε πανί εμποτισμένο με απορρυπαντικό βαρέως τύπου που περιέχει ένζυμα (όπως το Tide ή το Persil) για να προ-επεξεργαστείτε και να σπάσετε τους λεκέδες. Απλώστε το απορρυπαντικό στη λεκιασμένη περιοχή με τα δάχτυλά σας ή μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Αφήστε το απορρυπαντικό να δράσει για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το πλύνετε.
  Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 3
   
 3. Υφασμάτινες παντόφλες για πλύση στο πλυντήριο.
  Εάν πλένετε υφασμάτινες παντόφλες στο πλυντήριο, προσθέστε τις σε ειδική θήκη πλυσίματος ή χρησιμοποιήστε μια μαξιλαροθήκη. Αυτό αποτρέπει τις παντόφλες από το να χτυπούν στα τοιχώματα του πλυντηρίου και να παθαίνουν φθορές. Πλύνετε σε ζεστό νερό με το κανονικό σας απορρυπαντικό στους 30 βαθμούς χωρίς στύψιμο.
  Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 4

   
 4. Παντόφλες από ύφασμα για πλύσιμο στο χέρι
  Οι υφασμάτινες παντόφλες μπορούν επίσης να πλυθούν στο χέρι σε νεροχύτη σε ζεστό νερό με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού απορρυπαντικό βαρέως τύπου. Προσθέστε τις παντόφλες στο σαπουνόνερο και αφήστε τις να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά για να ανασηκωθεί το χώμα. Πιέστε απαλά το διάλυμα μέσα από τις παντόφλες και στη συνέχεια στραγγίστε το σαπουνόνερο.Γεμίστε το νεροχύτη με φρέσκο ​​νερό και ξεπλύνετε τις παντόφλες μέχρι να μην εμφανιστούν άλλες σαπουνόφουσκες. Πιέστε απαλά την περίσσεια νερού. Τυλίξτε τις παντόφλες σε μια χοντρή πετσέτα για να απορροφήσετε το νερό.
  Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 5
   
 5. Στεγνώνοντας τις παντόφλες.
  Είτε πλένονται στο πλυντήριο είτε στο χέρι, όλες οι παντόφλες πρέπει να αφήνονται να στεγνώσουν στον αέρα. Ξανασχηματίστε τις παντόφλες και τοποθετήστε τις σε καλά αεριζόμενο χώρο για να στεγνώσουν. Εάν ανησυχείτε για το ότι κρατούν το σχήμα τους, γεμίστε τις παντόφλες ελαφρά με χαρτί κουζίνας ή λευκό χαρτί. Μην χρησιμοποιείτε εφημερίδα γιατί μπορεί να αφήσει λεκέδες από μελάνι στις παντόφλες σας. Αλλάζετε συχνά το χαρτί καθώς στεγνώνουν οι παντόφλες.
  Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 6
   

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Μην τοποθετείτε ποτέ παντόφλες σε αυτόματο στεγνωτήριο. Η υψηλή θερμότητα μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των σόλων και διάλυση τυχόν κόλλων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή.

Πώς να καθαρίσετε τις σουέντ παντόφλες

Οι σουέτ παντόφλες,  είναι κατασκευασμένες από δέρματα και πρέπει να καθαρίζονται στο σημείο για να διατηρηθεί το φινίρισμα. Εργαστείτε επιμελώς στο εσωτερικό των παντόφλων γιατί όταν υγραίνονται, αρχίζουν να αναπτύσσονται βακτήρια, και αυτός είναι ο λόγος που οι παντόφλες σας έχουν αυτή την παρατεταμένη μυρωδιά. 

ΚαθαριστικόΜαγειρική σόδα, απαλό σαπούνι,άμυλο καλαμποκιού
Ειδική θεραπείαΚαθαρίστε τις σόλες, το επάνω μέρος και το εσωτερικό ξεχωριστά
Πόσο συχνά να καθαρίζονται;Μηνιαία (ή πιο συχνά αν είναι απαραίτητο)
 1. Αφαιρέστε το χώμα
  Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα σουέτ ή ένα μαλακό πανί για να αφαιρέσετε το  χώμα από την επιφάνεια του σουέτ.
  Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 7
 2. Καθαρίστε τους λεκέδες
  Αντιμετωπίστε τους λεκέδες λίπους πασπαλίζοντάς τους με άμυλο αραβοσίτου για να απορροφήσει το λίπος. Αυτό είναι πιο αποτελεσματικό εάν γίνει αμέσως μόλις εμφανιστούν λεκέδες. Αφήστε το άμυλο καλαμποκιού να καθίσει πάνω στους λεκέδες για αρκετές ώρες και στη συνέχεια αφαιρέστε το. Επαναλάβετε μέχρι να μην απορροφηθεί άλλο λίπος.Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό σουέτ του εμπορίου για να περιποιηθείτε βαρύ χώμα και λεκέδες ακολουθώντας τις οδηγίες του προϊόντος.
  Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 8
   
 3. Καθαρίστε το εσωτερικό από σουέντ παντόφλες
  Οι περισσότερες σουέτ παντόφλες έχουν εσωτερικό με λινή επένδυση. Για να καθαρίσετε και να φρεσκάρετε την επένδυση, πασπαλίστε με ένα βαρύ στρώμα μαγειρικής σόδας. Χρησιμοποιήστε το πινέλο σουέτ για να το δουλέψετε στην επένδυση και αφήστε το να καθίσει για αρκετές ώρες. Αφαιρέστε τη μαγειρική σόδα με την ηλεκτρική σκούπα. Εάν η επένδυση είναι πολύ λερωμένη, ανακατέψτε ένα διάλυμα από 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού απορρτπαντικό για μάλλινα  ή απαλό απορρυπαντικό. Βουτήξτε ένα μαλακό πανί στο διάλυμα και στύψτε το μέχρι να υγρανθεί. Τρίψτε απαλά το εσωτερικό των παντόφλων μέχρι να αφαιρεθεί το πιο ορατό χώμα και ξεπλύνετε συχνά το πανί. Ολοκληρώστε ξεπλένοντας το πανί με καθαρό νερό και σκουπίζοντας το εσωτερικό των παντόφλων για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού. Αφήστε τις παντόφλες να στεγνώσουν στον αέρα για αρκετές ώρες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πιστολάκι σε χαμηλή ρύθμιση για να στεγνώσετε το εσωτερικό; χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να δουλέψετε τη γούνα για να την κάνετε ξανά αφράτη.
  Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 9
   

Πώς να καθαρίσετε τις δερμάτινες παντόφλες

Οι δερμάτινες παντόφλες δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο, αλλά μπορούν να καθαριστούν στο χέρι. Η προσεκτική φροντίδα του δέρματος θα κρατήσει τις παντόφλες σας σε καλή φόρμα για πολλά χρόνια.

ΚαθαριστικόΣαπούνι για δερμάτινα
Ειδική θεραπείαΦινίρισμα με μαλακτικό δέρματος
Πόσο συχνάΜηνιαία ή όταν είναι απαραίτητο
 1. Αφαιρέστε το χώμα
  Σκουπίστε τις δερμάτινες παντόφλες με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί ή μωρομάντηλα (στίψτε τις λίγο για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία) για να αφαιρέσετε το χαλαρό χώμα.
  Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 10
   
 2. Καθαρισμός με Σαπούνι για δερμάτινα
  Ανακατέψτε ένα διάλυμα ζεστού νερού και σαπούνι Καστίλλης ή για δερμάτινα, ακολουθώντας τις οδηγίες του προϊόντος. Βουτήξτε ένα μαλακό πανί στο διάλυμα και στύψτε μέχρι να υγρανθεί ελαφρώς. Δουλεύοντας σε τμήματα, σκουπίστε απαλά το εξωτερικό και το δερμάτινο εσωτερικό των παντόφλων. Εάν τα εσωτερικά είναι επενδεδυμένα με επένδυση, καθαρίστε τα ξεχωριστά, όπως περιγράφεται παραπάνω, αφού το εξωτερικό δέρμα έχει καθαριστεί και μαλακώσει.
  Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 11
   
 3. Τρίψτε με πανί
  Όταν το δέρμα καθαριστεί, περιμένετε πέντε λεπτά και μετά τρίψτε το ελαφρά με ένα απαλό ύφασμα.
  Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 12
   
 4. Εφαρμόστε μαλακτικό για δερμάτινα
  Για να διατηρήσετε το δέρμα απαλό και ελαστικό, εφαρμόστε ένα μαλακτικό δέρματος του εμπορίου ακολουθώντας τις οδηγίες του προϊόντος. Ολοκληρώστε με γυαλάδα για λάμψη.
  Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 13
   
 5. Στέγνωμα
  Αφήστε να στεγνώσουν για αρκετές ώρες πριν τις φορέσετε. 
  Βρώμικες παντόφλες; Δείτε πώς να τις καθαρίσετε. - 14
   

Αποθήκευση Παντοφλών

Μπορεί να έχετε διαφορετικές παντόφλες για ζεστό καιρό και κρύο χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι οι παντόφλες μπορεί να χρειαστεί να αποθηκευτούν για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου. Πριν τα αφήσετε για την εποχή, καθαρίστε καλά τις παντόφλες σας και βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει τελείως. 

Στη συνέχεια, γεμίστε χαρτοπετσέτες στις παντόφλες, ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους και αποθηκεύστε τις στο αρχικό κουτί τους ή σε πλαστικές θήκες. Αποθηκεύστε τα δίπλα-δίπλα και όχι το ένα πάνω στο άλλο, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σχήμα τους.

Μην αποθηκεύετε ποτέ δερμάτινες παντόφλες σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες, καθώς πρέπει να αναπνέουν κατά τους μήνες που βρίσκονται στην αποθήκευση.

cinderella-glass-slipper

H ιστορία των Παντοφλών

Οι παντόφλες ή τα υποδήματα τύπου mule είναι από τα παλαιότερα παπούτσια που είναι γνωστό ότι έχουν φορεθεί στους προϊστορικούς χρόνους. Το όνομα πιστεύεται ότι

Διαβάστε περισσότερα »
winter treatment for legs

10 έξυπνες συμβουλές για τη φροντίδα των ποδιών σου για το Χειμώνα.

Τα πόδια ταλαιπωρούνται εξίσου κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών. Ο οργανισμός έχει ως στόχο να προστατέψει τα ζωτικά μας όργανα και η θερμότητα μεταφέρεται

Διαβάστε περισσότερα »
Δεν υπάρχουν άλλα άρθρα